Water & Groen: cases
1. Groen dak op hoofdgebouw de VU

Op het dak van het Hoofdgebouw van de VU is in 2019 een groen waterbergend dak aangelegd. Op het dak zijn lokale grassen en kruiden ingezaaid, kleine vijvers aangelegd voor vogels, en er is een wilde bijenkolonie gehuisvest. Het dak is niet toegankelijk voor publiek. Wetenschappers verbonden aan het Amsterdam Sustainability Institute gebruiken het dak ook voor onderwijs en onderzoek. Deze nieuwe ontwikkeling om regenwater op te slaan en te gebruiken wordt ook onderzocht vanuit een historisch perspectief van regenwatergebruik in Amsterdam. Vroeger was dit veel gebruikelijker. Zo kan onderwijs en onderzoek bijdragen aan het vergroten van de kennis over groene daken.

Foto: VU Amsterdam
2. Groene dakdiner

Green Business Club Zuidas organiseerde op 25 september samen met Waternet, gemeente Amsterdam Zuidas, Loyens & Loeff, Dutch Green Building Week en Roef het Groene Dakdiner, boven op de mooie groene daken van De Boel (Vesteda) en Circl. De vele voordelen van een groen dak werden hier besproken én beleefd met vastgoedeigenaren en beheerders. Een groen dak voegt waarde toe aan vastgoed en is kostenbesparend omdat het isoleert. Tijdens piekbuien kan het water opvangen en zo wateroverlast voorkomen. Met het Dakdiner wilden de organisaties vastgoedeigenaren enthousiasmeren voor het aanleggen van een groen dak.

Foto’s: Marieke van der Heijden

3. Bedrijfsbijen in Zuidas

Samen met BeeLife heeft EDGE Technologies twee bijenkasten geadopteerd en neergezet op het dakterras van EDGE Olympic Amsterdam. De bijen zorgen voor de bevruchting van planten en bloemen in Zuidas. Bovendien hebben ze al twintig kilo honing geproduceerd die in het kantoor wordt genuttigd en wordt uitgedeeld aan huurders en zakenrelaties van EDGE Technologies.
Het gebouw van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in de Antonio Vivaldistraat heeft een sedumdak. In juni kwam het bedrijf erachter dat er een zwerm bijen in een boom hing bij het gemeentehuis van Amstelveen. Zij hebben deze zwerm ‘geschept’ en de bijen een huis gegeven op het groene dak van de NBA.
Ook op het groene dak van Accenture staan twee bijenkasten, die Accenture sponsort samen met Workplace en ISS en worden geleased van stichting Beelease. Beelease plaatst en onderhoudt bijenkasten bij verschillende bedrijven.

Foto: Maartje Oome
4. Plan voor een groene Zuidas

In het Plan voor een groene Zuidas zijn groenmaatregelen voor de komende jaren vastgelegd. In 2019 zijn naar aanleiding van dit plan 108 bomen geplant. Daarnaast is 5.400 m2 aan andere groenvoorzieningen aangelegd, zoals heesters/vaste planten én gazon, veelal in deelgebied Strawinsky.

5. Eerste werkzaamheden Groenplan talud Strawinskipad

Ten behoeve van de taludbeplanting Strawinskypad zijn zes grote eiken verplant vanaf RAI naar deze locatie. Verder is ook in Vivaldi bij EMA op de Scarlattilaan een watervertragende groenstrook aangelegd.

Foto: Jan Vonk
6. Dakpark Prinses Amaliaplein

Op de fietsparkeergarage van de Vijfhoek aan de Prinses Irenestraat is begin van dit jaar door de gemeente een parkje met speelvoorzieningen aangelegd en voor publiek opengesteld. Doelstelling was een duurzame, groene en aantrekkelijke verblijfsruimte in te richten. Er zijn daartoe 68 grote bomen verspreid over het parkje geplant. Voornamelijk eiken en berken. Op het gras kan men zitten en spelen. Op de hoeken van het parkje zijn dit najaar bollen geplant die volgend voorjaar kleur en fleur zullen geven.

7. Watervertragende groenstrook Prinses Irenestraat

In juni 2019 is in de Prinses Irenestraat het eerste deel opgeleverd van een zeven meter brede, verdiept liggende, watervertragende groenstrook. Uiteindelijk, in 2022, moet deze groene zoom ongeveer 500 meter lang worden. De groene zoom, ook wel een wadi genoemd, is een verdiept liggende groene strook waaronder zich een drain, een geperforeerde rioolbuis, bevindt. De essentie van de groenstrook is dat water langer wordt vastgehouden in dit hoogstedelijk gebied, gecombineerd met diversiteit in groen. De groene strook is omzoomd met natuurstenen randen. De speciaal ontworpen bruggen zorgen ervoor dat het beeld ontstaat van een groene gracht.

Foto: Amsterdam Zuidas
8. Groenplan rondom RAI hotel

Rondom het nieuwe RAI Hotel is een groenplan ontworpen. Dit is zo bedacht dat het de hittestraling en de windvorming rond het hoge gebouw compenseert. Bomen zoals wilg, berk en populier vangen de wind op en zorgen ondanks hun wit/grijze bladkleur toch voor een groene invulling. Tevens wordt de hoofdbomenstructuur hersteld langs de Europaboulevard door zeven ontbrekende platanen te planten. De plantvakken zijn afgewerkt met een mix van wintergroene planten met paars bloeiende accenten en glad gemaaid groen gras. Het bestaande Belderbosje direct naast het hotel heeft een opknapbeurt ondergaan en is voorzien van een nieuw pad en is nu een onderdeel van de openbare ‘Hoteltuin’.

Foto: Jan Vonk

Groene, bewegwijzerde wandelroutes door Zuidas

naar de uitgelichte case

9. Element hotel

De badkamerkranen en douchekoppen van Element Hotel zijn met waterbespaarders uitgevoerd. In de douches zijn zeepdispensers aangebracht om het gebruik van plastic flessen te verminderen. Voor de schoonmaak gebruikt het hotel alleen niet-giftige en milieuvriendelijke materialen.

Foto: Marcel Steinbach
10. Amsterdam UMC, locatie VUmc: ruimte geven aan water

Om Zuidas in de toekomst waterproof te krijgen, neemt VUmc maatregelen die de robuustheid van het oppervlaktewatersysteem verbetert. Zo werd op het nieuwe Amsterdam UMC Imaging Center een polderdak gerealiseerd en is het zogenaamde ‘Spinneneiland’ grotendeels ontgraven. Dit ging helaas ten koste van de aanwezige vegetatie op het eiland. In het voorbereidingsproces is een afweging gemaakt tussen het behoud van groen en het creëren van oppervlaktewater. De beslissing viel ten gunste van het laatste.

11. Gratis groen van Edge Technologies

Edge Technologies heeft bij haar kantoren in Amsterdam en Berlijn gratis planten uitgedeeld aan voorbijgangers om aandacht te vragen voor de noodzaak voor meer groen in de stedelijke omgeving. Meer beplanting in steden kan luchtvervuiling tegengaan, zorgt voor verkoeling en biedt een leefomgeving voor insecten en vogels. Bovendien hebben planten een positief effect op het welzijn van mensen.

Foto’s: Edge Technologies

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up