Openbare ruimte: cases
1. Bouw Zuidasdok

Vrijdagnacht 1 november 2019 werd een betonnen dek van 70 meter lengte, 12 meter breedte en 2 meter dikte op zijn plek geschoven, dwars door de A10 en het treinspoor door. Om dit voor elkaar te krijgen was een weekendafsluiting nodig, waardoor reizigers gedwongen werden een weekend lang andere middelen van vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Tijdens de werkzaamheden in de nacht konden geïnteresseerden live meekijken vanaf het station.

Foto: Amsterdam Zuidas
2. Vernieuwing fietspad Fred Roeskestraat

De Fred Roeskestraat wordt veel gebruikt door fietsers, die afgelopen jaren veel hinder ondervonden van alle werkzaamheden die hier plaatsvonden. In 2019 werd het hele pad, dus ook het laatste staartje vlak voor de Parnassusweg, voorzien van asfalt. Dit maakt het fietsen een stuk prettiger. Bij toekomstige herinrichting verdwijnt de oversteek van het fietspad aan de kant van de Amstelveenseweg, waardoor de doorgang nog meer wordt bevorderd.

3. Vernieuwde city map Hello Zuidas

In september 2019 kwam de nieuwe editie van de City Map uit. In 2013 gaf Hello Zuidas de eerste editie van de Citymap/ gebiedskaart Zuidas uit. Landschapsarchitect Gloria Font heeft de kaart destijds ontworpen en is ook bij deze nieuwe druk betrokken. De kaart biedt in een oogopslag de iconische woon- en kantoorgebouwen en een overzicht van de vele winkels, horeca en hotels in het gebied. Ook zijn de snelste verbindingen weergegeven van en naar het stadscentrum, Schiphol en de groene gebieden aan de rand van Zuidas. Evenals de nieuwe fietsparkeergarages en alle dropzones van de Hello Bike.

4. Veiligheidsplatform Zuidas

Hello Zuidas organiseert drie keer per jaar het Veiligheidsplatform Zuidas over veiligheid in de openbare ruimte in Zuidas. Grote werkgevers, instellingen zoals RAI Amsterdam, de VU, Amsterdam UMC, locatie VUmc, gemeente Amsterdam Zuidas, politie en veiligheidsregio nemen hier deel aan. In 2019 waren er thematische bijeenkomsten over aandachtsgebieden AIVD, ondermijning, en een tabletop over terreurdreiging.

5. Gebiedsconferentie Verdi

Op 20 en 21 november vond de Gebiedsconferentie Verdi plaats. Met in totaal zo’n 50 deelnemers werden stappen gezet richting concrete oplossingsrichtingen voor verschillende thema’s; plekken voor recreatie en kwaliteit van leefomgeving, mobiliteit en bereikbaarheid, en groen en vergroening.

Foto: Amsterdam  Zuidas
Foto: EDGE Technologies
6. World Clean up Day Edge Technologies

World Clean Up Day is een mondiaal aktieprogramma om zwerfafval tegen te gaan. Edge Technologies mobiliseerde hun medewerkers in Amsterdam, Berlijn en Hamburg om op deze dag de omgeving bij het Zuidaskantoor schoon te maken door zwerfafval op te ruimen. Zij gebruikten daarbij de Litterati app om het gevonden afval in kaart te brengen. Met deze gegevens ontstaat een goed beeld van waar wel en niet extra vuilnisbakken nodig zijn.

7. Opening Amaliaplein

Op 16 mei 2019 werd het parkje de Vijfhoek officieel geopend. Het parkje is ingericht met natuurstenen zit- en speelelementen, bomen en een nevelfontein. In november werd de onofficiële naam de Vijfhoek omgedoopt tot Prinses Amaliaplein. De Vijfhoek refereert aan het ontwerp van het plein zoals deze was voor de herinrichting.

Foto: Jan Vonk
8. Facility Management Platform

Dit najaar werd voor het eerst het Facility Management Platform georganiseerd om nog beter tegemoet te komen aan onderwerpen in de openbare ruimte die belangrijk zijn voor Facility Managers en Office Managers in Zuidas. Het thema van de eerste bijeenkomst was roken. Hoe gaan werkgevers en gebouwbeheerders om met het mogelijk maken van een rookvrije (werk)omgeving, en wat voor Amsterdams beleid is er rondom roken? Verschillende sprekers van ABN AMRO, de VU, GGD Amsterdam en Artis lichtten hun beleid en activiteiten toe om kennis te delen.

Zuidas rookvrij, een mooi
begin gemaakt in 2019

naar de uitgelichte case

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up