Maatschappij

Maatschappij

De ontwikkeling van Zuidas naar moderne stadswijk en mogelijk het tweede centrum van Amsterdam zet in 2019 door. Met steeds meer bewoners groeit ook de vraag naar diverse voorzieningen, leuke activiteiten en fijne plekjes om vrije tijd door te brengen.
Onderdeel van de stad

Steeds vaker worden dan ook evenementen en activiteiten georganiseerd die de verbinding maken met Buitenveldert en Oud-Zuid. Bewoners in de directe omgeving weten het gebied daardoor steeds beter te vinden. De plek die vroeger alleen met zakenlui werd geassocieerd, wordt hiermee steeds meer onderdeel van de stad Amsterdam.

Bottom up initiatieven

Dat de volgende fase is aangebroken in het volwassen worden van dit ontwikkelingsgebied zie je ook aan de langere openingstijden van horeca, het plaatsvinden van het eerste buurtfeest door bewoners en de komst van de Zuidas app. Dit zijn voorbeelden van initiatieven uit de koker van bewoners, bedrijven en organisaties uit het gebied zelf. Het maakt dat mensen beter op de hoogte zijn van wat er zoal te beleven is, en daarmee zijn bewoners en werknemers minder afhankelijk van faciliteiten in andere buurten. Toch zijn we er nog niet helemaal op het vlak van levendigheid. Veel bewoners zien graag dat winkels, cafés en restaurants ook in het weekend open zijn. Hoewel er een positieve trend te zien is, blijft levendigheid een aandachtspunt voor de duurzame stadswijk die Zuidas graag wil zijn.

Duurzaamheid in Zuidas betekent het dusdanig inrichten
en ontwikkelen van Zuidas, dat in dit gebied  een prettig
leefklimaat, goede bereikbaarheid en groei hand in hand
gaan met een minimale belasting van het milieu.

Met elkaar voor elkaar

Ook op maatschappelijk vlak staat men niet stil. Naast vermaak en verbinding kwam de Zuidas community ook dit jaar bij elkaar om aandacht te vragen voor verschillende maatschappelijke thema’s en goede doelen. Zo worden inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer steeds belangrijker binnen het beleid van veel bedrijven. Zij leren van elkaar op dit gebied, bijvoorbeeld bij de Netwerkgalerie van Green Business Club Zuidas. Ook de aansluiting van het onderwijs en onderzoek van de Vrije Universiteit en het bedrijfsleven krijgt meer vorm. Gezamenlijke projecten, stages en onderzoeken dragen bij aan het maatschappelijke nut van de wetenschap. De ontwikkeling van het Kenniskwartier zal er ook aan bijdragen dat studenten en onderzoekers zich meer thuis voelen in het gebied.

Jakob van Vliet

Zelf boodschappen doen
bij de Voedselmarkt

naar de uitgelichte case

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up