Maatschappij: cases

Foto: Loyens&Loeff

1. ECHO Awards Loyens & Loeff

In september 2019 heeft Loyens & Loeff de tweede Loyens & Loeff Law & Tax Award uitgereikt aan Raz Ahmad. Raz maakte indruk op de jury met haar scherpe analyse van de uitdagingen met betrekking tot diversiteit en inclusiviteit in de juridische sector en de concrete ideeën die zij als oplossingen ziet. Succesvolle studenten met een niet-westerse achtergrond die zich onderscheiden vanwege hun bovenmatige studieprestaties, bruggenbouwerskwaliteiten of actieve maatschappelijke betrokkenheid komen in aanmerking voor een ECHO Award. De winnaar wint een volledig verzorgde summer course aan de University of California Los Angeles (UCLA) in Los Angeles.

2. Principles for Responsible Banking 

Commerzbank heeft samen met internationale financiële instituten de Principles for Responsible Banking opgericht, die zijn ontwikkeld door het United Nations Environment Program Finance Initiative (UNEP FI). De Principles for Responsible Banking moeten leiden tot meer duurzaamheid in de financiële sector. Commerzbank wil hiermee bedrijven ondersteunen bij het transformeren van hun economische activiteiten naar meer duurzaamheid.

Foto: Commerzbank

Foto: Funding Circle

3. Funding Circle week van het geld

Hoe ga je zorgvuldig om met (online) investeren en sparen? In 2019 deed Funding Circle voor de allereerste keer mee aan de Week van het Geld om jong en oud bij te praten over financiële beslissingen. Er werden gastlessen gegeven op basisscholen door heel Nederland en Amsterdam, en een onderzoek gepubliceerd over een gezond betaalbeleid van ondernemers. Ook werd een ‘Vraag-maar-raak-lunch’ met senioren uit Buitenveldert georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, Green Business Club Zuidas en Dynamo020, waar werd bijgepraat over geldzaken, fintech en investeren.

4. Symposium Climate Change – Whose responsibility is it anyway?

Op Warme Truiendag 2019 organiseerde de Green Office VU in samenwerking met de Al Gore foundation een symposium over de vraag wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de klimaatverandering. Tijdens dit evenement werden 300 geïnteresseerden geïnformeerd en werd gediscussieerd over deze vraag. Experts deelden hun visie over het vakgebied waarin zij actief zijn en over de verantwoordelijkheden van verschillende overheidsorganen, bedrijven en non-profitorganisaties.

Foto: Green Office VU

Doorstroom naar werk deelnemers Netwerkgalerie Exclusief
5. Netwerkgalerie exclusief voor inclusief 

In navolging op de Netwerkgalerie, het traject voor hoger opgeleide werkzoekenden dat GBC Zuidas meerdere keren per jaar organiseert in samenwerking met Werkgevers Servicepunt Groot Amsterdam, organiseerde GBC Zuidas eind 2019 in samenwerking met Gemeente Amsterdam en Werkgeverservicepunt Groot-Amsterdam de Netwerkgalerie Exclusief. Werkzoekenden die binnen de participatiewet vallen, werden door HR / recruitmentprofessionals van Zuidasbedrijven geholpen door de inzet van kennis en netwerk.

6. Ondertekening SDG-Charter en opening Amsterdam Sustainability Institute  

De directeur van SDG Charter Netherlands, Maresa Oosterman en de vice-decaan van de Faculteit der Bètawetenschappen van de VU, Prof. Jacqueline Broerse, openden gezamenlijk het Amsterdam Sustainability Institute (ASI) door het ondertekenen van de SDG Charter. ASI biedt een paraplu voor duurzaamheidgerelateerd onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Geïnspireerd door de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, probeert ASI bruggen te slaan tussen VU-onderzoekers en de bredere gemeenschap om de wetenschappelijke en maatschappelijke impact te vergroten.

Foto: I van Beurden
7. Open Toren Dag 

Zuidas was dit jaar weer goed vertegenwoordigd bij de Open Toren Dag in maart, een evenement waarbij jaarlijks een groot aantal torens in Amsterdam de deuren opent voor bezoekers, die kunnen genieten van het uitzicht. In Zuidas waren zes torens publiek toegankelijk: het hoofdkantoor van ABN AMRO, Crowne Plaza Amsterdam South, Element Amsterdam Hotel, de Marathontoren, Symphony/Arcadis en The Edge.

8. Zuidas Easter Egg Roll

Op 17 april jl. organiseerde Big Brothers Big Sisters Amsterdam, een mentororganisatie die zich inzet voor kinderen/jongeren die in armoede leven, voor de derde keer de Zuidas Easter Egg Roll. De Egg Roll is een wedstrijd waar de Littles van BBBSAm samen met professionals van deelnemende bedrijven een team vormen, dat zo snel mogelijk een parcours moet afleggen met een ei op een lepel. De Egg roll werd afgetrapt door mr. J. Mazur, Acting consul van de USA. BBBSAm is het evenement gestart om meer naamsbekendheid te genereren, maar ook om belangstelling op te wekken bij de bedrijven in Zuidas voor het werk van BBBSAm en daarmee voor de situatie van deze kinderen en jongeren.

Foto: Big Brothers Big Sisters Amsterdam
9. Universiteitsbibliotheek VU ontwikkelt SDG dashboard  

Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn de door de VN vastgestelde belangrijkste wereldwijde maatschappelijke doelen die in 2030 bereikt moeten worden. Om zicht te houden op alle doelen, heeft de Universiteitsbibliotheek van de VU het SDG Dashboard ontwikkeld, een tool waarmee de wetenschappelijke publicaties over de SDG’s inzichtelijk worden gemaakt. In een eenduidig overzicht zie je precies waar je vooruit gaat, maar ook waar dit niet zo is.

Jakob van Vliet

Zelf boodschappen
doen bij de Voedselmarkt

naar de uitgelichte case

10. De VU Student Consultancy Hub

In 2019 is de Green Office van start gegaan met de Student Consultancy Hub. Dit project brengt studenten, professoren en organisaties bij elkaar. Zij gaan een partnerschap aan om nieuwe onderzoeksprojecten op te richten en uit te voeren. Het doel van de Student Consultancy Hub is het stimuleren van onderzoek naar duurzaamheidsthema’s aan de VU. Onderzoeksvragen van externe organisaties worden gekoppeld aan de juiste professoren en studenten om kansen te creëren voor scripties en cursussen op basis van ‘echte’ problemen. Dit jaar ligt de focus op het verbinden van de VU met de Amsterdamse gemeenschap, met name via partnerschappen met Gemeente Amsterdam en Net Impact Amsterdam.

11. De grote Zuidas Kerstlunch

GBC Zuidas organiseerde samen met Zuidas Today een
grote kerstlunch waar 50 Zuidassers zichzelf en 50 bewoners van Amsterdam Zuid trakteerden, met name ouderen en klanten van Voedselbank Amsterdam Zuid. De lunch werd mede mogelijk gemaakt door Market 33 en The Office Operators. Er werd gezongen, de kerstman vertelde een mooi verhaal en er was een tombola met mooie prijzen. En bovenal gingen Zuidassers en bewoners van de omliggende buurten met elkaar in gesprek. Met dank aan Dynamo en Voedselbank Amsterdam.

Foto’s: Lotte Gottschal

12. Supshare 

Nu de levensstijl steeds drukker wordt, krijgen mensen hun eten van anonieme gezichten door anonieme restaurants. Men is zich niet bewust van waar het eten eigenlijk vandaan komt en wie het heeft bereid. Enactus VU wil met Supshare voedsel beschikbaar maken dat met liefde is  gemaakt door echte mensen in de buurt. Iemand kookt een maaltijd, plaatst dit op de site en geeft aan wat het kost. Anderen kunnen kijken wat er bij hen in de buurt wordt gekookt, en kunnen dan een maaltijd afhalen bij die persoon. Zo is er interactie tussen mensen en door middel van een gedeelde passie voor eten.

Foto: Enactus VU

Kunst

Foto: Stichting Art Zuid

13. ARTZUID  

In de zomer van 2019 vond de zesde editie van ARTZUID plaats. De Amsterdam Sculptuur Biënnale presenteerde een belevingstentoonstelling met tachtig kunstwerken op een 2,5 km lange route door Amsterdam Zuid. Hier waren in de groene ruimte theatrale opstellingen te zien van moderne en hedendaagse figuratieve beelden. Deze werden afgewisseld met interactieve ruimtelijke installaties. ARTZUID omvatte daarnaast een uitgebreid randprogramma met rondleidingen, artist talks en een educatief programma. Stichting Art Zuid wil met kunst op straat een nieuwe ontmoetingsplek creëren en kunst toegankelijk maken voor iedereen.

14. Grachtenfestival

Elk jaar in augustus vindt tien dagen lang het Grachtenfestival plaats, hét zomerfestival voor klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen. Daarbij dient de stad Amsterdam als decor, met meer dan 250 concerten op 90 verschillende locaties. Vijf concertlocaties waren dit jaar in Zuidas: de Botanische Tuin, het parkje ‘de Vijfhoek’, het atrium van het kantoor van Loyens & Loeff, het Beatrixpark en de bovenste verdieping van Nhow Amsterdam RAI. Deze laatste locatie was extra bijzonder doordat het hotel ten tijde van het concert nog volop in aanbouw was.

Foto: Melle Meivogel

15. Streets of the World  

In maart 2019 opende de fototentoonstelling Streets of the World van fotograaf Jeroen Swolfs. Hello Zuidas, Zuidasdok en ZuidPlus namen samen dit initiatief om de omgeving, waar intensief gebouwd wordt aan de uitbreiding van het Station Zuid, te verfraaien. Streets of the World biedt de toeschouwers een kijkje in het leven van alledag van 195 wereldsteden die Swolfs voor dit kunstproject bezocht. De foto’s zijn te zien tot en met 2020 en mogelijk langer.

Foto: Ramon Holle
16. #zuidasstories

In december 2019 werd een fotowand met historische beelden van Zuidas onthuld op het Gustav Mahlerplein. De expositie heet #zuidasstories en bevindt zich op de bouwschuttingen van Zuidasdok. De wand bevat foto’s van de ontwikkeling van Zuidas zoals de bouw van het WTC, de RAI en de VU Campus, maar ook de Floriade van 1972 in het Amstelpark. De foto’s zijn voorzien van jaartallen en bijschriften. Het project is een initiatief van Hello Zuidas, ZuidPlus en Zuidasdok.

Sport

17. Zuidas Run

De eerste vrijdagavond van juli verruilden Zuidassers hun pakken en hakken voor hardloopshirts en -schoenen tijdens de Zuidas Run. De route van dit unieke hardloopevent leidt de deelnemer over en door Zuidas. Het doel van deze run is om organisaties, medewerkers en bewoners van Zuidas via sport te verbinden. Na de finish barstte de Zuidas Run Summer Afterparty los op het Gustav Mahlerplein.

Foto: Menno van der Veen
Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up