Gebouwen: uitgelichte case

Tien jaar BREEAM: een “outstanding” systeem om duurzaamheid van gebouwen te meten

Veel bedrijven in Zuidas profileren zich met de BREEAM status van hun kantoorgebouw: “Excellent” of “Outstanding”. Het klinkt prachtig. Maar wat is BREEAM eigenlijk? Deze duurzaamheidscertificering voor gebouwen bestaat nu tien jaar in Nederland. Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Coucil, bracht BREEAM destijds naar Nederland.  

Er wordt gekeken naar meer
dan alleen energie en CO2,
ook materiaalgebruik, water
en gezondheid worden gemeten. 

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engels onderzoeksinstituut vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. Inmiddels is BREEAM een van de meest gebruikte en bekendste duurzaamheidscertificeringen voor gebouwen.

Eerst in Zuidas

Het feit dat er nauwelijks een systeem bestond om verduurzaming van gebouwen aan te pakken, kwam aan het licht tijdens de eerste gesprekken over Zuidasdok. Annemarie werkte voor ABN AMRO in Zuidas, en hield zich bezig met MVO en duurzaamheid van de bank op internationaal niveau. BREEAM bestond wel, maar niet in Nederland. Samen met andere betrokkenen startte Annemarie de ontwikkeling van een Nederlandse versie, die als eerste werd toegepast in Zuidas. De uitvoering en doorontwikkeling hiervan ligt nu bij Dutch Green Building Council. BREEAM is een van hun belangrijkste instrumenten.

meer lezen

Annemarie: ‘Tien jaar geleden wilde men al wel beginnen met verduurzaming van gebouwen, maar wist niet hoe. Er was behoefte aan een taal, een instrument om het aan te pakken. BREEAM heeft als voordeel dat het heel breed is, het is een paraplu waar alle bestaande duurzaamheids- en energie labels onder vallen, en er wordt gekeken naar meer dan alleen energie en CO2, ook materiaalgebruik, water en gezondheid worden gemeten.
BREEAM bleek goed te vertalen naar de Nederlandse wet- en regelgeving. Maar ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zijn er continue. Circulair bouwen, Paris Proof en klimaatadaptatie zijn in de loop van de tijd toegevoegd aan de criteria. Zo blijft BREEAM een compleet en relevant instrument.’

 

Dashboard

Toch is een goede BREEAM-certificering nog geen garantie voor energiebesparing of lage CO2 -uitstoot. Een gebouw kan heel duurzaam gebouwd zijn, maar moet ook duurzaam worden gebruikt. Daarom is het belangrijk om de duurzaamheidsprestaties te blijven meten. Dit kan met BREEAM-In-Use. Daarnaast ontwikkelt DGBC ondersteunende tools die dit makkelijker moet maken, zoals een dashboard voor gebouwbeheerders.

Annemarie: ‘‘Bij elk nieuwbouw BREEAM gecertifieerd gebouw zou eens in de drie jaar een BREEAM In Use meting gedaan moeten worden. Pas dan kun je zien wat het effect is van je inspanningen, en kun je verbeteren’.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up