Energie: uitgelichte case

Dashboard Duurzaamheidsprestaties

Naast de club in Zuidas is Green Business Club een organisatie die duurzaamheid door middel van lokale samenwerkingen stimuleert in heel Nederland, met twaalf GBC’s in het hele land. Hoeveel impact hebben zij door de jaren heen nou precies gemaakt?

Het doel van het Dashboard is
om de impact van de organisatie
door de jaren heen in kaart te
brengen.

Dat is niet alleen goed om te weten, maar ook noodzakelijk om de effectiviteit te kunnen meten en daarop te kunnen sturen. Daarom is in 2019 het GBC Dashboard Duurzaamheidsprestaties ontwikkeld.

Vergelijken

Eind 2019 is de eerste vragenlijst naar de participanten van GBC uitgestuurd. Deze haalt data op over de energie-, afval- en mobiliteitsprestaties van de participanten. Op basis van deze gegevens is in samenwerking met Data4Development en subsidie van RVO het Dashboard Duurzaamheidsprestaties gebouwd. Data van participanten van GBC’s door heel Nederland zijn anoniem samengevoegd. In het Dashboard kan gefilterd worden op verschillende GBC’s en sectoren. Op deze manier is het mogelijk om prestaties van verschillende GBC’ s te vergelijken.  Daarnaast is het mogelijk om een bepaalde organisatie te vergelijken met de benchmarkt.

Op koers

Op dit moment hebben de thema’s energie, afval-vrij en mobiliteit een plek in het Dashboard. In de toekomst wil GBC NL dit uitbreiden naar andere thema’s, waaronder logistiek.

Het doel van het Dashboard is om de impact van de organisatie door de jaren heen in kaart te brengen. Daarom wordt er vanaf 2019 jaarlijks een meting uitgevoerd bij de participanten. Via het Dashboard kan inzichtelijk gemaakt worden welke onderwerpen op koers liggen en welke thema’s extra aandacht verdienen. Zo zal het Dashboard ook als sturingstool gebruikt worden.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up