Afval & Circulariteit: cases
1. Green Office VU Foodhub

Bij het foodhubproject Green Office VU kun je elke week een doos met lokaal- en biologisch geproduceerde groente en fruit te bestellen. De producten zijn afkomstig van boerderijen binnen een straal van vijftien kilometer van Amsterdam. Samen met FarmedToday probeert de Green Office zo een steentje bij te dragen aan lokale en biologische voedselproductie in Amsterdam.

Foto: Green Office VU
Foto: Club Sportive
2. Minder plastic Club Sportive

Begin 2019 is Clubsportive gestart met haar #plasticfreestory campagne. Met de ontwikkeling van Clubsportive reusable flessen moedigt zij haar leden aan om het gebruik van plastic flesjes tegen te gaan. De flessen zijn hervulbaar in de daarvoor bestemde #plasticfreestory waterpunten. Ook zijn de plastic tasjes die men gebruikte na het zwembad vervangen door herbruikbare tasjes waarin natte kleding kan worden meegenomen, deze zijn gratis voor  Clubsportive leden.

3. GBC PrintLess Contest

In 2019 deden twintig bedrijven door heel Nederland mee aan de landelijke PrintLess Contest van Green Business Club Nederland. Twee maanden lang werd er tegen elkaar gestreden voor een zo groot mogelijke printreductie. Vanuit Zuidas deden Loyens & Loeff, VU Amsterdam, WTC Amsterdam en Amsterdam Zuidas mee aan de competitie. In totaal werden er door deze vier bedrijven maar liefst 445.449 blaadjes printpapier bespaard! Daarnaast belandden WTC Amsterdam en Loyens & Loeff in de top tien, met respectievelijk de derde en zevende plek.

Foto: Lotte Gottschal
4. Cradle to Cradle en duurzamer meubilair bij de VU

De VU heeft een nieuwe leverancier voor meubilair voor kantoor-, onderwijs- en publieke omgevingen binnen alle gebouwen. Zij gaat in samenspraak met deze leverancier van het meubilair 100% van het oude meubilair hergebruiken. De nieuwe meubelleverancier maakt het ontwerp zo dat producten, componenten en materialen blijvend inzetbaar zijn. Denk aan het recyclen van de stoffering of het staal van bureaustoelen, maar ook hergebruiken van meubels door bijvoorbeeld het handmatig ombouwen van een zitbureau naar een elektrisch zit-sta bureau.

5. Kennissessie Circulair Inkopen

GBC Zuidas organiseerde in december 2019 een Kennissessie circulair inkopen. Hoe stap je van ‘traditionele’ inkoop over naar inkoop van circulaire oplossingen? En welke circulaire oplossingen zijn er beschikbaar voor de bestaande producten die ingekocht worden? Veel bedrijven hebben ambities rond het minimaliseren van grondstofverbruik, oftewel het verhogen van hun circulariteit. Circulair inkopen is hier onlosmakelijk mee verbonden en een onmisbaar onderdeel om te komen tot zero waste.

6. Apart inzamelen bij Loyens & Loeff

Bij Loyens & Loeff worden krimpfolie en piepschuim gerecycled en worden doppen apart ingezameld. Het schoonmaakbedrijf verzamelt de plastic schoonmaakflessen en levert deze in bij de leverancier. Bepaalde materialen, zoals blik, worden bij de afvalverwerker automatisch uit het afval gehaald, waardoor apart inzamelen niet nodig is.

Foto: Loyens & Loeff
Foto: Jan Vonk
7. Kledinginzameling Dress for Succes

In september 2019 is er een kledinginzamelingscontainer op de Claude Debussylaan geplaatst. Hierin kan nette, professionele kleding gedoneerd worden aan het goede doel Dress for Succes. De stichting helpt sociale minima aan een representatieve outfit voor bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken. ABN AMRO sponsort dit initiatief en roept haar werknemers op om een outfit te doneren in de container. Naast ABN AMRO doen er elf advocatenkantoren mee: Simmons & Simmons, Allen & Overy, Baker & McKenzie, De Brauw Blackstone Westbroek, Dentons, Freshfields Bruckhaus Deringer, Hogan & Lovells, Houthoff, Linklaters, Nauta Dutilh en Stibbe.

8. Bekers en plastic Deloitte

Sinds oktober 2019 worden alle koffiebekers van Deloitte gerecycled naar wc-papier. Hiermee vermindert Deloitte haar totale restafval met 15%.  Ook stopte Deloitte met het verstrekken van plastic bekers en wordt bij etenswaren die je kunt meenemen alleen nog duurzaam bestek van bamboe gegeven. Alle saladebakjes kunnen bij het gft.

Foto: Deloitte
Foto: RAI Amsterdam
9. RAI Donation Room

RAI Amsterdam deed een proef met hergebruik van overgebleven spullen van beurzen. Dit bleek zo succesvol dat er een vervolg aan werd gegeven. Bij de pilot met zogeheten donation rooms leverden standhouders zo veel nuttige spullen in dat dit werd voortgezet tijdens de internationale vakbeurs Aquatech. De eerste pilot leverde tevreden schenkers én afnemers op. Het gaat om spullen waarvan maatschappelijke organisaties hebben aangegeven dat ze deze goed kunnen gebruiken. Stichting Heen en Weer, die bewoners in Amsterdam-Zuid helpt bij hun mobiliteit, kreeg een volledige kantoorinrichting voor hun eerste eigen kantoor. Puur Zuid (maatschappelijke dienstverlening) kreeg decoratie, borden, bakjes en schalen voor hun buurtlocatie. De Leger des heils-vestiging ‘Bij Bosshardt in Noord’ kon worden voorzien van meubels, decoratie, kleding, voedsel en drinken. Voedselbank Amsterdam werd geholpen aan spullen waarmee zij hun nieuwe locatie met buurtfunctie konden inrichten. Zorginstelling Cordaan ontving de nodige spullen voor de BBQ, een grote tafel waar hun cliënten samen aan kunnen eten én een opslagkastje. Humanitas kreeg spullen voor hun kantoorlocatie waar zij vrijwilligers en bezoekers ontvangen.

10. Circulaire coalitie

Circl heeft een facilitaire coalitie gevormd, de FM coalitie Circl. Dit is een samenwerkingsverband dat zorgt voor verbinding tussen facilitaire partijen, met vertegenwoordigers vanuit ABN AMRO, Avex, CSU, Donkergroen, Engie, Securitas, Spirit en Vermaat. Uit deze samenwerking is bijvoorbeeld voortgekomen dat koffiebekers die door de ene partij worden geleverd, door de volgende partij worden ingezameld en door weer een derde coalitiepartner worden hergebruikt als grondstof voor papieren handdoekjes in de toiletten van Circl. De coalitie is ook bezig met het ontwikkelen van een dashboard waarin alle stromen in kaart worden gebracht, zodat knelpunten, maar ook logische samenwerkingen makkelijk zichtbaar worden.

Foto: Baker & McKenzie

Baker McKenzie zet
eerste stappen naar
circulaire bedrijfsvoering

naar de uitgelichte case

11. Boardroom stoelen Financial Offices

Financial Offices moest achttien vergaderstoelen van de boardroom vervangen, en besloot voor tweedehands te gaan. Na een internet-zoektocht vond zij een leverancier bij wie ze de oude stoelen kon inleveren. De onderstellen werden omgewisseld en de kuipjes vervangen voor exemplaren die er als nieuw uitzien. Dit scheelde veel geld en was weer een kleine circulaire stap in de goede richting.

12. Recycling Element Hotel

In hotels blijft vaak kleding liggen. Element Hotel gooit dit niet zomaar weg, maar doneert het als het na drie maanden nog niet is geclaimd. In alle hotelkamers en openbare ruimtes staan recyclingbakken en het hotel scheidt structureel papier, plastic, olie en glas.

Foto: Amsterdam Zuidas
13. Minder afval door prijsvraag bij Stadsdeel Zuid

Medewerkers van Stadsdeel Zuid hebben in 2019 naar aanleiding van een prijsvraag maatregelen bedacht voor verduurzaming binnen het stadsdeelkantoor. Een deel van de winnende ideeën is uitgevoerd. Zo zijn er centrale inzamelbakken geplaatst waar papier, plastic, papieren bekertjes en restafval gescheiden worden ingezameld, waar voorheen ieder bureau een eigen prullenbak had. Papierloos werken wordt steeds verder doorgevoerd en vergaderzalen zijn voorzien van HDMI kabels om gemakkelijker de schermen te gebruiken.

14. MAC in Spaces

In 2019 heeft Spaces een pilot uitgevoerd met MAC, de Multi Afval Container. Hierbij wordt voortaan het afval gescheiden bij de bron en worden in één container meerdere afvalstromen ingezameld. Deze bijdrage aan een schoner milieu was een gezamenlijke wens van Spaces-huurders en Spaces zelf en is tegelijk kostenbesparend. In 2020 zullen alle Spaces-gebouwen het afval direct bij de bron gaan scheiden met de MAC.

Foto: Spaces
Foto: Green Office VU
15. Trashdating

Tijdens de introductieweek voor nieuwe VU studenten organiseerde de Green Office VU Trashdating. Onbekenden werden hierbij aan elkaar gekoppeld om samen afval op en rond de VU te verzamelen. Zo werden op een laagdrempelig niveau nieuwe vriendschappen gesloten en de VU werd een beetje schoner.

16. Rewind bij RAI Amsterdam

RAI Amsterdam testte in 2019 het volledig recyclebare gangpadentapijt Rewind. Aan de productie van dit tapijt komt geen fossiele grondstof te pas, het is gemaakt van granulaatkorrels. Van deze korrels worden draden gesponnen in elk gewenste kleur. Na het evenement wordt het tapijt teruggebracht tot granulaatkorrels die opnieuw in te zetten zijn voor hetzelfde doeleinde. Met dit tapijt wordt de CO2 uitstoot met 35%, en het verbruik van gas met 83%, verlaagd ten opzichte van de productie van latex tapijt.

Foto: Rewind
Foto: Acre
17. Acre: circulaire economie in de financiële sector

Acre, werving & selectiebureau gespecialiseerd in professionals in duurzaamheid, werkte in 2019 samen met een belangrijke speler binnen de financiële sector, dat vermogensbeheer en investeringsadvies biedt. Een belangrijk onderdeel van de beleggingsfilosofie van de groep is het waarden-gebaseerd beleggen. Acre heeft voor deze cliënt een team van specialisten samengesteld, waardoor dit bedrijf een fonds kan beheren dat is gericht op twee thema’s: circulaire economie en duurzame infrastructuur. Het resultaat was een beter en sterker team met een direct mandaat om investeringsmogelijkheden te zoeken en te ontwikkelen.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up