Gebouwen

Gebouwen

Gemeente Amsterdam Zuidas zet in op duurzame gebiedsontwikkeling, waarbij ze de lat steeds hoger probeert te leggen en de markt probeert uit te dagen om op dit thema te excelleren. Zuidas onderzoekt welke warmtesystemen geschikt zijn voor welke wijk en hoe dat ruimtelijk past, en daagt ontwikkelaars uit om circulair te bouwen. Dit heeft geleid tot veel aansprekende voorbeelden.

 

Inschrijvingen Gebouwen

nhow Amsterdam RAI

nhow Amsterdam RAI, een plek waar hedendaagse kunst, design, gastronomie en culturele expressies samenvloeien. Het iconische gebouw, dat naar verschillende richtingen wijst, symboliseert de smeltkroes die de stad Amsterdam altijd al was en nog steeds is.
Het viersterrenhotel is gebouwd tussen de Europaboulevard, Ringweg A10 en de ondergrondse tunnel van de Noord/Zuidlijn. Het gebouw is ontworpen door architecten Reinier de Graaf en Rem Koolhaas van bureau OMA. Het hoogste punt is 91 meter, en het gebouw ziet eruit als drie gestapelde driehoekige blokken, waarvan het middelste blok gedraaid staat ten opzichte van de andere twee. Daarmee doet het ontwerp denken aan de monumentale RAI-reclamezuil Het Signaal. De bouw is in oktober 2016 begonnen. Op 10 januari 2020 opende het hotel.

 

Duurzame noodstroomvoorziening VU en Amsterdam Umc – locatie VUmc

In 2021 zijn de DRUPS (Diesel Rotary Uninterruptible Power Supply) als noodstroomvoorziening van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC – locatie VUmc in gebruik genomen. De oude noodstroomvoorziening (twee gasturbines) zijn uit bedrijf genomen. Hiermee heeft de VU een grote stap gezet om meer dan 30% minder aardgas te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit voor de noodstroomvoorziening. De DRUPS zijn een belangrijk onderdeel van de transitie naar een fossielvrije campus en zorgen tegelijkertijd ook voor een reductie van het energieverbruik.

 

 

 

Duurzaam toekomstbestendig clubhuis AFC

Op 4 September 2021 is het nieuwe clubhuis van de Amsterdamsche Football Club, AFC, feestelijk in gebruik genomen. Het ontwerp van het duurzame clubgebouw komt van Paul de Ruiter Architects en is in overleg met de leden van de voetbalclub tot stand gekomen. Het resultaat? Een  toekomstbestendig gebouw met respect voor de rijke historie van de oudste voetbalclub van Amsterdam.
Het clubhuis is één van de duurzaamste clubhuizen van Nederland geworden en ligt verankerd in het nieuwe gemeentelijk sportpark ‘Goed Genoeg’ midden op de Zuidas. Dit sportpark bestaat straks uit vijf nieuwe kunstgrasvelden waarvan de eerste vier inmiddels zijn aangelegd.  Met de ingebruikname van het clubhuis is ook ‘Goed Genoeg’ officieel geopend.

 

Valley

Het tijdloze ontwerp van MVDRV en de grote, gezamenlijke ambities van EDGE en RJB hebben geleid tot een iconisch en toonaangevend gebouw dat architectuur, duurzaamheid en groen in Nederland tot een nieuw en hoger niveau heeft getild. De BREEAM Excellent score van circa 80% is net als de GPR score in 2015 al ingezet en ruim behaald. De duurzaamheidsambities op het gebied van materiaalgebruik en biodiversiteit zijn een integraal onderdeel van het ontwerp. De openbare daktuin betekent niet alleen een nieuwe synergie tussen privaat en publieke ruimte voor de gebruikers en bewoners, maar biedt net als de vele terrassen ruimte aan natuur in de stad. Om dit ook op de lange termijn in stand te houden zijn er in Valley permanent hoveniers werkzaam die de gebruikers en bewoners van deze taak ontlasten en zich inzetten voor gezond groen.

 

 

Terug naar categorieën

categorieën   

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up