Energie

Energie

Zuidas zet in op energieneutraal bouwen, in lijn met de Amsterdamse ambities. Dit komt tot uitdrukking in verschillende nieuwbouwprojecten, waarbij ontwikkelaars inspirerende voorbeelden neerzetten. Er liggen nog veel kansen in het verduurzamen van het bestaande vastgoed met energiebesparende maatregelen. Verder wordt gekeken naar de mogelijkheid van een aardgasvrije Zuidas.

 

Inschrijvingen Energie

 

Green Team OK Amsterdam Umc locatie VUmc

In Nederland draagt de zorgsector met gemiddeld 7% een significante bijdrage aan de nationale uitstoot van broeikasgassen. Binnen de zorg is de operatiekamer (OK) een belangrijke vervuiler. Er wordt gebruik gemaakt van narcosegassen, wat allemaal sterke broeikasgassen zijn. Daarnaast komt op de OK 20-30% van al het ziekenhuisafval vrij en wordt er veel energie gebruikt (3-6x meer per m2 dan op andere ziekenhuisafdelingen). Het Green Team OK streeft ernaar via verschillende werkgroepen (o.a. circulariteit, afval, energie, medicatie en onderwijs) doelmatig groene initiatieven te implementeren.

 

WTC Amsterdam

World Trade Center Amsterdam van het aardgas af
Al jaren worden voorbereidingen getroffen om het mogelijk te maken World Trade Center Amsterdam (WTC) volledig van het gas af te sluiten. Dat klinkt simpel maar geeft technisch een fiks aantal uitdagingen door de verschillende gebouwdelen waaruit het WTC is opgebouwd. De eindstreep komt nu in zicht.

 

 

Duurzame noodstroomvoorziening VU en Amsterdam Umc – locatie VUmc

In 2021 zijn de DRUPS (Diesel Rotary Uninterruptible Power Supply) als noodstroomvoorziening van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC – locatie VUmc in gebruik genomen. De oude noodstroomvoorziening (twee gasturbines) zijn uit bedrijf genomen. Hiermee heeft de VU een grote stap gezet om meer dan 30% minder aardgas te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit voor de noodstroomvoorziening. De DRUPS zijn een belangrijk onderdeel van de transitie naar een fossielvrije campus en zorgen tegelijkertijd ook voor een reductie van het energieverbruik.

 

 

Liion Power B.V.

Liion Power is een groene tech-startup, opgezet door twee studenten op de Vrije Universiteit Amsterdam, die momenteel werkt aan de ontwikkeling van een ‘Battery Life Extender’. Het wordt heel gemakkelijk in gebruik; je plugt ons apparaat in tussen je oplader en je batterij en ons product laadt de batterij dan op een gecontroleerde en technisch verantwoorde manier op. De laadstrategie is gefocust op het maximaliseren van de levensduur van de batterij. Dit kan een enorme duurzaamheidswinst opleveren, en een hoop geld besparen!

 

Pancakes Amsterdam

Wij zijn onze 6e vestiging gestart op de zuidas. Het totale product is geheel duurzaam (meel van onze eigen windmolen, free range scharrelvlees, fairtrade chocola en koffie. Hiernaast gebruiken wij totaal geen plastic. Daarnaast is de pancakes amsterdam zuid-as locatie geheel gasvrij. We bakken onze pannenkoeken met de hand volledig op inductie (speciaal door ons ontwikkelt)

 

 

 

 

 

Openbare Ruimte

volgend artikel   

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up