Dit zijn de winnaars van de Zuidas Duurzaamheidprijs!

Zuidas Duurzaamheidsprijs uitgereikt op Floriade Expo

In vijf categorieën zijn de Zuidas Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De winnaars weerspiegelen de breedheid aan de prachtige projecten die op het brede vlak van duurzaamheid plaatsvinden in Zuidas. De organisatie van de prijs (Gemeende Amsterdam Zuid, Hello Zuidas, Green Business Club Zuidas) wil met de wedstrijd, net als met de eerdere Duurzaamheidsverslagen, een podium geven aan de diverse projecten die bijdragen aan een duurzame Zuidas en daarmee tegelijk een inspiratie zijn voor nieuwe initiatieven.

Floriade Expo als decor 
De groene Floriade Expo in Almere was het decor. Het unieke moment dat het tienjaarlijkste evenement zo dicht bij Zuidas plaatsvindt én als thema Growing Green Cities heeft, wilde de organisatie niet ongemerkt voorbij laten gaan. Genodigden en geïnteresseerden werden van en naar Zuidas vervoerd de elektrische bussen van GroenGrijs, waarbij er direct gelegenheid was tot netwerken en de toon werd gezet met een vermakelijke Zuidasquiz. Op de zonnige Floriade wandelden de aanwezigen onder begeleiding van een Floriade Tourguide naar The Shelter waar de prijzen werden uitgereikt.

Jury vol lof
De jury van de Zuidas Duurzaamheidsprijs bestaat uit Prof. dr. Jacqueline Cramer, Margreet van Gastel, Yvette Watson, Chahat Gawdi en Ruth Jansen, welke alle inzendingen met zorg doornamen. Ze zijn vol lof over de diversiteit in projecten en de veelzijdigheid van duurzaamheid in het gebied. Alle inzendingen zijn verdeeld in vijf categorieën. Naast de winnaars (zie hieronder), benoemde de jury nog twee andere inzendingen die een aanmoediginsprijs krijgen: Liion Power B.V.  met hun Battery Life Extender  & het St. Nicolaaslyceum met hun duurzame kledingmerk Cultivos. Zij krijgen de gelegenheid om via de kanalen van de organisatie via een interview te vertellen over hun casus en een heldere hulpvraag te stellen aan alle kennis en kunde die beschikbaar is in Zuidas.

De winnaars & jurywoorden

Categorie Mobiliteit / Logistiek: 

Amaze MobilityDeelmobiliteit zakelijke markt
Jurywoorden: ‘Dit initiatief combineert een compleet aanbod in deelmobiliteit, waardoor reizen met OV ook makkelijker wordt gemaakt. Daarmee wordt reizen via de bestaande diensten gebruiksvriendelijker, eenvoudiger en efficiënter. Werknemers en bewoners in het gebied worden zo op positieve wijze gestimuleerd om (meer) duurzaam naar Zuidas te komen’.

 

Categorie Water & Groen / Openbare ruimte:

Gerrit Rietveld Academie – The Garden Department
Jurywoorden: ‘Dit is een mooi initiatief om groen naar de stad te halen. De workshops, lezingen en andere programma’s dragen zeer bij aan kennisdeling over duurzaamheid en op welke wijze we allemaal ons steentje kunnen bijdragen. De educatieve evenementen zorgen bovendien voor meer betrokkenheid van de community en het samenkomen studenten, leerlingen, bedrijven en bewoners in Zuidas’.

Categorie Afval & Circulariteit:

Oscar Circulair Circulaire afvalketen
Jurywoorden: ‘We zijn erg te spreken over deze integrale aanpak op het gebied van mobiliteit en afval. Daarnaast vergroot dit initiatief het maatschappelijk bewustzijn en krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans voor verdere ontwikkeling én verbindt het ondernemers met elkaar. Het businessmodel heeft de juiste incentives om grondstoffen hun waarde te laten behouden en er zijn al duidelijke resultaten behaald en heeft ambitieuze plannen’.

 

Categorie Maatschappij: 

RAI Amsterdam – Van afval naar sociale waarde!
Jurywoorden: ‘Dit prachtige en brede project om zoveel verschillende partijen welke op grote schaal meewerken. Verschillende groepen worden door dit initiatief met elkaar verbonden en het creëert impact op diverse gebieden en niveaus. Het verbindt verschillende instituten en de bewoners welke een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De kennis en bewustwording over het belang van voorkomen van afval en grondstoffen in de kringloop te houden, worden met dit project ook bij de tijdelijke gebruikers in Zuidas (de exposanten) onder de aandacht gebracht’.

 

Categorie Energie / Gebouwen:

Amsterdamsche Football Club – Toekomstbestendig Clubhuis
Jurywoorden: ‘In deze categorie was de diversiteit aan fenomenale projecten groot. Het was moeilijk om de projecten met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor het project dat het meeste impact kan hebben op de gemeenschap op de Zuidas. Dit project heeft ons verrast door de heldere aanpak van alle maatregelen die er genomen zijn om CO2 te reduceren en de circulariteit te verhogen. Er is goed ingespeeld op klimaatadaptatie en dit gaan ze nu verder profileren naar alle bezoekers en gebruikers van diverse leeftijdscategorieën. Het project inspireert daarmee een breed publiek over hoe goed duurzaamheid ook in de sportwereld toegepast’.

 

Vervolg op het Duurzaamheidsverslag
De afgelopen acht jaar stelden Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en Amsterdam Zuidas jaarlijks het Duurzaamheidsverslag Zuidas samen met hierin de belangrijkste initiatieven en maatregelen op het gebied van duurzaamheid van het afgelopen jaar. De duurzaamheidsprijs Zuidas zal het Duurzaamheidsverslag Zuidas vervangen en georganiseerd worden om de vele duurzame initiatieven in Zuidas te borgen, maar vooral ook om kennis te delen en te inspireren tot verdere verduurzaming.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send